به نکاتی در مورد عمر باتری نیاز دارید؟ اینها حقایق و عاداتی هستند که برای به حداکثر رساندن طول عمر باتری شارژی خود، به آنها نیاز دارید.
تمام دستگاه های دارای باتری شارژی ناگزیر دارای طول عمر محدودی هستند. این را به دلیل وجود سلول های باتری و وجود عمر محدود برای آن می گوییم.
بدون شک با پیشرفت روز به روز تکنولوژی در دستگاه های مختلف، مهم ترین اشکال، دغدغه و معضل دستگا های قابل حمل همچنان باتری آن هاست. بهترین و با کیفیت ترین و گران ترین موبایل های روز دنیا بعد از چند سال کار عمر باتریشان تمام می شود و نیاز به تعویض باتری و تعمیر پیدا می کند. چه حیف! چرا؟
چون دستگاه بالاخره باز می شود و در ایرانی که هیچ برند معتبر موبایل فروش نمایندگی ندارد و از آخرین متد های تعمیرات دستگاه ها استفاده نمی شود، باز شدن دستگاه مساوی است با از بین رفتن قابلیت ضد آبی و کثیف شدن یا ورود خیلی کم خاک به لنز دوربین و افت کیفیت نهایی حس کاربری به استفاده کننده از آن موبایل یا دستگاه الکترونیکی قابل حمل می شود. پس قبل از ادامه این مقاله آرزو می کنیم که زود تر تکنولوژی بشر به سمتی برود تا موضوع باتری و کلیت این مقاله به کلی حل بشود.
حتما شما هم این موضوع را حس کرده اید که دستگاه نو دارای طول عمر باتری بیشتر و عملکرد بهتری در شارژدهی است تا دستگاهی که چندین سال استفاده کرده اید. به صورت استاندارد برای باتری ها Charge Cycle یا تعداد دفعات پر و خالی شدن به عنوان شاخصه ای از طول عمر به صورت میانگین تعریف می شود.
موضوع طول عمر باتری های قابل شارژ به صورت مشترک برای همه ی دستگاه ها می باشد. می خواهد باتری موبایل و تبلت و لپ تاپ باشد تا باتری گوشی های تلفن بی سیم خانگی یا اسیلوسکوپ و لوپ دیجیتال قابل حمل… حتی در ماشین و موتور نیز عمر باتری محدود و نیاز به تعویض و جایگزین شدن دارد.
اما مهم ترین سوال اینجاست، چطور از باتری موبایل خود نگهداری کنیم تا بیشترین طول عمر را از آن بگیریم؟ آخرین مقاله منتشر شده برای نگهداری باتری ها در سال 2024 بر خلاف بسیاری از اعتقادات مردم در رابطه با نگهداری باتری ها می باشد. اعتقادات غلطی شبیه به موارد زیر:
- باتری دستگاهی که میخرید را از شب تا صبح به شارژ بزنید!
- باتری باید یک سره وقتی در شارژ قرار میگیرد تا پر شدن کامل آن از شارژ کشیده نشود!
- باید اجازه دهید باتری شارژی کامل خالی شود تا آن را مجدد به شارژ بزنیذ.
تمام مواردی که در بالا ذکر شدن اعتقادات غلط و قدیمی برای نگهداری شارژ باتری علی الخصوص ترند ترین و پر مصرف ترین وسیله سخته شده توسط بشر یعنی گوشی تلفن همراه بود.
شیوه درست نگهداری از باتری های قابل شارژ چیست؟
شوک دادن به باتری
زمان شروع به استفاده از دستگاه نو و هر چند وقت یک بار…
در زمانی که برای مدتی دستگاه روشن و استفاده نمی شود و یا در استفاده روزمره، باتری از کالیبره بودن خود در می آید و نیاز به شوک دارد. پس زمانی که دستگاه نو را خریداری می کنیم، (به دلیل استفاده نشدن از زمان تولید تا به دست مصرف کننده رسیدن) و در بازه های زمانی هر چند وقت یکبار بسته به میزان استفاده و فشار روی باتری دستگاه (اگر بخواهیم یک نسخه کلی بپیچیم مثلا هر یکی دو ماه یک بار) باید به باتری شوک داد. اما شیوه ی شوک دادن به باتری ها چگونه است؟
- اجازه بدهید باتری دستگاه کامل خالی شود (ترجیحا تا خاموش شدن دستگاه)
- دستگاه را (ترجیحا در حالت خاموش) به شارژ بزنید.
- هر چقدر طول کشید صفر تا صد شارژ شود، دو برابر آن زمان در برق بماند. برای مثال اگر زمان شارژ شدن باتری دستگاه شما 1 ساعت به طول انجامید، دو برابر اضافه یعنی 2 ساعت اضافه در برق بماند. (2+1=3 ساعت مجموعا)
فرمول شوک دادن به باتری برای کالیبراسیون و نمایش درصد صحیح باتری باقیمانده، در اخرین مقالات برای دستگاه های هوشمند و به روز منقضی شده و در بعضی مقالات این موضوع را ضروری نمی دانند اما آن را نقض نکرده اند و می گویند چند وقت یکبار شوک دادن به باتری مستحب است!!
عملیات شوک به باتری (خالی شدن کامل و پر شدن کامل آن) به صورت متوالی برای باتری شرر دارد و از اینکار اجتناب کنید!
ابن بود فرمول شوک دادن به باتری توسط مصرف کننده ای که دستگاه شوکر باتری ندارد. گاها در بی استفاده بودن باتری در طولانی مدت شوک دادن با این فرمول هم جواب نمیدهد و دستگاه روشن نمی شود. در این مرحله تعمیرکاران موبایل با دستگاه شوک مخصوص این کار را برای شما انجام میدهند.
باتری شما باید بین 20 تا 80 درصد بماند
دلیل واضح و آخرین تحقیقات برای نگهداری از باتری قرار گرفتن باتری بین این بازه می باشد. وقتی در موبایل های هوشمند گزینه نگهداری از باتری را فعال می کنید، بسته به رابط کاربری و سیستم عامل آن موبایل اجازه پر شدن باتری بیش 80 الی 85 درصد را نمی دهد! این موضوع برای فراموش کاران و آدم های بی دقت است که یادشان می رود موبایل را از شارژ بکشند یا بزرگ ترین معضل شارژ شب تا صبح!
✅ برای به حداکثر رساندن عمر باتری، باید گوشی خود را زمانی شارژ کنید که به حالت شارژ 30 درصد رسید. با این حال، این رعایت این موضوع همیشه ممکن نیست، اما ایده آل است.
✅ برای به حداکثر رساندن طول عمر باتری، گوشی هوشمند خود را تا 80 درصد شارژ کنید، نه بیشتر.
برخی از تلفنها با نزدیک شدن به ظرفیت کامل، شارژ را غیرفعال یا کند میکنند. از این گزینه ها استفاده کنید.
کلیات مطلب در این رابطه برای جا افتادن موضوع به این صورت می باشد: باتری برای استفاده از 20 درصد انتهایی (موقع خالی شدن) و 20 درصد نهایی (موقع پر شدن بالای 80 درصد) فشار بیشتری را روی سلول های باتری، تحمل می کند و این موضوع از عمر باتری می کاهد.
دستگاه در حالت خاموش شارژ شود، بهتر است
از نظر شرایطی خاموش بودن دستگاه در هنگام شارژ هم بسیار بهتر است. در این صورت کم ترین فشار به آی سی شارژ و برد و باتری می آید و داغ شدن دستگاه در اثر تولید دمای آی سی و خازن و سی پی یو و در مجموع برد دستگاه نیز کم تر می شود.
بازی یا تماشای ویدیو در حین شارژ بد است زیرا چرخه شارژ را مخدوش می کند.
✅ پینشهاد فعال کردن حالت ذخیره انرژی در زمان شارژ گوشی نیز گزینه مناسبی برای افزایش عمر باتری است.
برای جلوگیری از گرما و استرس باتری هنگام شارژ، بازیهای فشرده، پخش ویدیو، یا کارهای سنگین را اجرا نکنید و آن را به زمانی دیگری موکول کنید. می توانید اگر به مقدار کافی شارژ دارید، دستگاه را از شارژ بکشید کار سنگین خود را انجام دهید و مجدد دستگاه را به شارژ بزنید. (یعنی با فرمول خورده خورده شارژ کردن از باتری خود محافظت کنید.)
قابلیت شارژ سریع (FAST Charge) و شارژ بی سیم، عمر باتری را کم می کند
قابلیت فست شارژ یا شارژ سریع + شارژ بی سیم نیز تکنولوژی جدیدی است که در چند سال گذشته طوفانی درصنعت باتری های موبایل و دستگاه های بروز دارای باتری به پا کرد. اگر در محیطی قرار دارید که دسترسی به برق و شارژر وجود دارد، قابلیت شارژ سریع را از تنظیمات دستگاه خود خاموش کنید. از قابلیت شارژ بی سیم هم بیهوده استفاده نکنید. استفاده از شارژ سریع و بی سیم بهتر است در زمانی که ضرورت وجود دارد و دستگاه خنک است استفاده شود. شارژ بی سیم و فست شارژ از نظر تولید گرما، به شدت باعث گرم شدن باتری و دستگاه می شود.
قابلیت های شارژ بی سیم و شارژ سریع، در زمان نگارش این متن، برای دستگاه های اسیلوسکوپ دستی و لوپ های قابل حمل وجود ندارد! یعنی تکنولوژی شارژ سریع و قابلیت خاموش و روشن کردن آن وجود ندارد، پس نگرانی بابت خاموش و روشن کردن آن هم وجود ندارد. به امید آن روز که قابلیت و نرم افزار کنترل این دستگا ها (لوپ ها و اسیلوسکوپ ها و مولتی متر های دارای باتری شارژی) نیز پیشرفت کند و از این قابلیت ویژه و کاربردی شارژ سریع (FAST CHARGE) بهره مند شود.
فناوریهای شارژ سریع یک موضوع بحث برانگیز هستند، زیرا جریان و ولتاژ بالاتر منجر به داغتر شدن دستگاه میشود. با قابلیتهای بیش از 60 وات و افزایش تا 100 وات حتی در گوشیهای هوشمند، طول عمر دستگاه به سرعت تبدیل به یک مشکل میشود. شارژ سریع برای یک شارژ کوچک خوب است، اما استانداردهای متعددی که ما به طور منظم آزمایش کردهایم در هنگام شارژ بیش از چند دقیقه، از 40 درجه سانتیگراد فراتر میروند.
رها کردن گوشی برای شارژ سریع به مدت 5 تا 15 دقیقه منجر به مشکلات عمده گرمای بیش از حد نخواهد شد، اما مطمئناً استفاده از آنها را برای شارژ کامل توصیه نمی کنیم. در عوض، بهتر است به شارژ کند تغییر وضعیت دهید، به خصوص اگر قصد دارید گوشی خود را یک شبه (شب تا صبح) وصل کنید.
تفکر قدیمی پیوسته به شارژ بودن باتری را فراموش کنید، افسانه شارژ شب تا صبح را کنار بگذارید!
خورده خورده شارژ کردن باتری نه تنها مضر نیست، بلکه بهترین توصیه برای افزایش طول عمر باتری است.
شارژهای کوچکتر اما معمولی برای باتری های لیتیوم یونی بسیار بهتر از چرخه های شارژ کامل طولانی هستند.
شارژ جزئی برای باتری های لیتیوم یون خوب است و حتی مزایای مثبتی نیز دارد.
اگر باتری در زمان شارژ پیوسته شارژ نشود هیچ مشکلی برای باتری ایجاد نمی کند که هیچ، مفید هم هست. چرا؟ (اول که چرا ندارد و طبق بررسی کارشناسی این سبک شارژ شدن طول عمر باتری را افزایش می دهد😀 اما چراییش را هم می گوییم… با ادامه مقاله همراه ما باشید…)
مهم قرار داشتن باتری در بازه 20 تا 80 است. مهم حفظ دمای باتری و داغ نشدن آن است. به شارژ بودن پیوسته باتری در حالت عادی و مخصوصا در هنگام استفاده سنگین از دستگاه باعث داغ شدن آن می شود. (مخصوصا در زمان رندر های گرافیکی سنگین در لپ تاپ ها و روشن بودن اینترنت سیم کارت در موبایل ها)
در اینجا خورد، خورد، شارژ کردن دستگاه باعث تنفس و خنک شدن باتری و افزایش طول عمر آن می شود. حتی در مواقعی که با دستگاه کار نمی کنیدف پیوسته شارژ شدن باتری گاها باعث بالا رفتن دما می شود و هر چه مقطع باتری پر شود بهتر است.
دستگاه در حال شارژ را از نظر محیطی در مکانی خنک و دور از تابش آفتاب قرار دهید، گرما قاتل طول عمر باتری است!
گرما پتانسیل تسریع تخریب سلامت باتری را دارد . هنگام شارژ گوشی خود را نپوشانید و آن را از مکان های گرمتر دور نگه دارید.
تمامی موارد ذکر شده ایده آل نگهداری از باتری است و رعایت آن ضرورت نیست و رعایت تمام موارد بالا گاها اذیت کننده است اما آگاهی کاربر دستگاه های دارای باتری (که حداقل یک یا چند دستگاه دارای باتری در استفاده همه ما هست) در دراز مدت باعث افزایش طول عمر باتری دستگاهش می شود.
نکات طلایی افزایش طول عمر در دستگاه های دارای سیستم عامل مثل موبایل و تبلت و لپ تاپ
- تمام موارد بالا که گفته شده سر جاشو و رعایت کن اما موارد بعدی رو بیشتر در موبایل و تبلت و لپ تاپ می تونی رعایت کنی… بخون همشو به دردت می خوره 😉
- در این دستگاه ها اگر صفحه نمایش LED استفاده شده استفاده در حالت تیره (Dark Mod Theme)، مصرف باتری را پایین می آورد. اگر صفحه نمایش LCD است تفاوتی ندارد.
- نور صفحه در حالت کم تنظیم بشود. مخصوصا در محیط های تاریک و موقع خواب نور صفحه نمایش برای چشم ضرر دارد و تنظیم نور کم صفحه نمایش همه جوره توصیه می شود.
- امکاناتی مانند بلوتوث و یا لوکیشن مصرف باتری را افزایش می دهند. اگر نیازی به آن ها نداری خاموش باشند.
- دیتای سیم کارت (اینترنت روی سیم کارت) یکی از پر مصرف ترین استفاده کننده های باتری هستند. اگر وای فای دم دستته از اون استفاده کن! اگر وای نداری خوب برو راه اندازی کن (برای محیط ثابت مانند خانه و محل کار لازمه واقعا) تا در دراز مدت تاثیر طول عمر موبایلت رو ببینی. اگر روی هر اینترنتی هستی اون یکی رو خاموش کن. اینترنت سیم کارت، وای فای خاموش و اینترنت وای فای اگر روشن هست نت خططو خاموش کن…
- برنامه های پر مصرف و بازی ها رو بعد از استفاده اگر لازم نداری مدیریت کن و ببندشون…
- ترجیحا موقع شارژ شدن دستگاه ها از اون استفاده نکن…
- همیشه نرم افزار و برنامه های موبایلتو آپدیت نگه دار…
ببین تعویض باتری توسط خودت یا تعمیرکار، چیز پیچیده ای نیست اما نبودن باتری اصلی، از بین رفتن ضد آبی دستگاه باز شده، احتمال خاک گرفتن دوربین و افت کیفیت و کلی باگ دیگه باعث میشه تو این قیمت های الان دستگاه ها نگهداری از باتری وسیله برقی شارژی مهم باشه. یه چیزی هم میگم بین خودمون، قبل از نیاز به تعویض باتری دستگاهت که امری اجتناب ناپذیره (در بهترین حالت 4 سالی برات کار میکنه) قبل از رسیدن به این زمان دستگاهتو به عنوان گوشی باز نشده و پلمپ و با قیمت مناسب بفروش و با مدل بروز تعویض کن. به نطرم زمان ایده آل برای این موضوع در مورد موبایل هر 2 سال خوبه و برای لپ تاپ هر 3 الی 4 سال… 😊
لینک این مقاله رو بفرست برای دوستات که به دردشون میخوره…